Festetics Vágta

Festetics Vágta 2015

Régmúlt idők lovas fesztiválja a Festetics örökség jegyében - a művészetek és a lovas kultúra találkozója 2015. évben.
A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

www.nka.hu

Pályázati azonosító: 206107/11961
Régi pályázati azonosító: 3707/12123

RÉGMÚLT IDŐK LOVAS FESZTIVÁLJA
A FESTETICS ÖRÖKSÉG JEGYÉBEN

A MŰVÉSZETEK ÉS A LOVAS KULTÚRA TALÁLKOZÓJA 2015. ÉVBEN

Az idei évben 6. alkalommal csatlakozott rendezvényünk a Nemzeti Vágta országos és már a határainkon is átnyúló rendezvénysorozatához. A Nemzeti Vágta célja a magyar lovaskultúra népszerűsítése, és minél szélesebb körökkel való megismertetése egy sajátságos és egyedi versengési forma által. Továbbá azt a fontos szerepet szánja a résztvevő települések számára, hogy lehetőséget kapjanak a különböző értékeik bemutatására, valamint hozzájárul egymás jobb megismeréséhez és kapcsolatok kialakításához.

Az elmúlt századokban Európa-szerte, így hazánkban is a hasonló jellegű rendezvények fontos társadalmi események voltak. A Festetics család életében a lovak mindig központi szerepet töltöttek be. A lovak kipróbálására vonatkozó versenyek rendezésére Széchenyi István törekvéseit megelőzően, a Keszthelyi Hírlap 1899. június 25. megjelent számában írott cikk alapján tudhatjuk, hogy I. Festetics György az 1700-as évek végén már sík-versenyeket rendezett Keszthely környékén a saját és a hivatásos tiszti állomány lovainak kipróbálására. Ezt követően az 1800-as évek második felében ismételten rendezett hasonló jellegű versenyeket a Festetics család Keszthely határában, az akkori sajtó szerint nagy sikerrel.

A lóversenysportban már nemzetközi szinten a legnagyobb sikereket elérő II. Festetics Tasziló rendkívül nagy hangsúlyt helyezett a versenycélokat szolgáló lótenyésztésre. Így az angol-telivér tenyésztését megfelelő szakemberek segítségével, a Keszthely melletti majorsági központban, Fenékpusztán emelte korának legmagasabb színvonalára. Ezt bizonyítják az Európa neves versenypályáin elért győzelmek sorozatai. Ennek köszönhetően a Festetics lovak a versenypályákon méltó elismertséget vívtak ki maguknak, amit a korabeli sajtó cikkei megfelelően alátámasztanak.

Az előzőekben felsorolt tények ösztönöztek minket arra, hogy elsők között csatlakozzunk hazánkban azok közé, akik a Nemzeti Vágta vidéki előfutamainak létrehozását támogatták és megvalósították. Segítve ezzel a magyar lovashagyományok és lovaskultúra népszerűsítését és minél sokszínűbb megismertetését széles tömegekkel.

A 2015. augusztus 15-16-i rendezvénynap a sokszínű programjain keresztül teljesíteni kívánta a fent említett célkitűzéseket.

Az augusztus 15. nap a Lovas Kultúra jegyében zajlott, a gyermekes családokat előtérbe helyezve, de azért céljaink közt szerepelt a bemutatók összeállításánál, hogy minden korosztály találjon számára érdekes programot.

A helyszín is megalapozta a rendezvény értékét, mivel a Festetics-kastély parkjában lévő, egykor a család lovas életéhez szervesen kapcsolódó, istálló és kocsiház patinás épülete előtti tér adott helyet az egész napos programsorozatnak.

Ez az épület jelenleg is híven szolgálja a lovas hagyományok értékeinek megőrzését és bemutatását, mivel Európa-szerte is jelentős hintó és kocsi gyűjtemény látható itt, valamint a lovas kultúránkhoz kapcsolódó értékek tekinthetők meg a jelenleg már múzeumként működő épületben.

A megnyitó ünnepséget követően az Asbóth Sándor Hagyományőrző Egyesület huszárjainak parádés bevonulásával vette kezdetét a rendezvény. A programok sorozatát elsőként a gyerekeket célzó bemutatókkal és műsorokkal kezdtük. Nagy népszerűségnek örvendett az egész nap során az ötletes feladatokat adó népi fajátszótér. A kreatív kézügyességet igénybe vevő és fejlesztő kézműves foglalkozás szintén nagy sikert aratott, melynek során stílusosan a vállalkozó szellemű gyerekek nagyon szép lófejeket készíthettek kartonpapírból, fonalból és hurkapálcából. Az elkészült termékeket a gyerekek el is vihették magukkal emlékül.

Közben a múzeum épülete előtt felállított színpadon a Brumi Bandi Band zenekar adott koncertet, mely dalaikon keresztül szintén elsősorban a gyerek közönséget szólította meg, de a felnőttek számára is maradandó élményt nyújtottak igényes zenéjükkel.

A huszár bandérium az egész nap során különböző programokon keresztül Boronyák Tibor előadásaival kísérve ismertette meg a közönséget a lovas katonák életével. Így bemutatták lovastudásukat a különböző alaki foglalkozásokon keresztül, megismertették az egyenruhák szabályzat szerinti viselésének módját és azok célszerűség szerinti funkcióit. A fegyverek bemutatására is sor került. Ehhez kiemelt segítséget adott Murmann Marcell tűzi kovács bemutatója, melynek keretén belül láthatták az érdeklődők, hogy hogyan készültek annak idején a huszár szabják, valamint a lópatkók. A patkó készítésébe a vállalkozó szellemű vendégek is bekapcsolódhattak és az általuk „készített" szerencse patkót meg is őrizhették. A nap folyamán a közönség Varga Zoltán előadásán keresztül részletesen megismerkedhetett a magyar lófajtákkal,azok kialakulásával és jellemzőikkel, melyek bemutatására élőben is sor került.

Egész nap lehetőségük volt a látogatóknak és a gyermekes családoknak a huszárlovak kipróbálására megfelelő felügyelet mellett, valamint póni lovaglásra és hintózásra is lehetőség volt.

A Magyar Agarász Egyesület bemutatóin keresztül megismerhettük az agarászat rejtelmeit, valamint rendkívül sok információhoz jutottunk a magyar kutyafajták területéről. Ezen keresztül megismerkedhettünk a lovas vadászatok világával is.

A nap bemutatóinak sorát színesítette a Magyar Imre Lovas Sport egyesület bemutatója, melynek során stílusában is a kastélyparkba illő díjlovas és dámalovas bemutatót láthattunk magas színvonalon prezentálva.

A felállított huszártáborban a főzési tudományukat bemutató vitézek az általuk készített étellel kínálták a programokban résztvevőket. Ehhez kapcsolódva, a magyar népzene széles spektrumát felvonultató Harangláb Népzenei Együttes gondoskodott a jó hangulatról.

Augusztus 16., a rendezvény következő napja az izgalmas futamoknak köszönhetően igazi versenynap volt.

A programok megrendezésére Gyenesdiáson, a Faludi-síkon lévő Festetics pályán került sor. Itt egykoron II. Festetics Tasziló fenéki ménesében született csikók kipróbálására és tréningezésére szolgáló pálya volt az 1880-as évektől. A rendezvényhez való kapcsolódásnak köszönhetően egy korábbi pályázat által sikerült ezt a pályát felújítani és a mostani elvárásoknak megfelelően kialakítani, így remélve, hogy az utókor számára, a felnövekvő lovas nemzedéknek otthont tud adni a magyar lovassport erősítése érdekében.

A versenynapot megelőzően már korábban elkezdődtek a műszaki és technikai előkészületek, melyek biztosították a szigorú versenyszabályzat szerinti megfelelést, valamint a balesetmentes versenynap lebonyolítását.

Ennek megfelelően kellett előkészíteni a pálya környezetét, az ide érkező lovasok fogadására - akik a versenyzőkből és a bemutatókon szereplőkből tevődtek össze - valamint a közönség számára és a kirakodó vásárosok-kézművesek, vendéglátóegységek részére. Az ideérkező nagy létszámú közönség reményében, megfelelő nagyságú parkolási lehetőség biztosítására is szükség volt.

Az érintett terület közel 8ha-t foglal magába.

Fontos volt magán a pályán - ahol a versenyek és a bemutatók zajlottak – a megfelelő előkészítő talajmunkálatok elvégzése, majd a futamok folyamán állandó szinten tartása. Ehhez a versenynapon egész nap rendelkezésre kellett állnia a megfelelő gépparknak, úgy mint egy mezőgazdasági erőgépnek speciális kultivátorral felszerelve, valamint egy nagy kapacitású locsoló autónak. Így tudtuk a versenyszabályzatnak és a vezető bíró elvárásainak megfelelően mindig garantálni a megfelelő pálya minőséget.

Fontos feladat volt még a megfelelő közművek kialakítása, úgy mint a víz és az elektromos rendszer kiépítése és a biztonsági szabályzóknak megfelelő hozzáférhetőségek kialakítása.

A rendezvény tervezett látogatói létszámának megfelelő mennyiségben kerültek a mobil WC-k kihelyezésre.

A versenyszabályzatnak megfelelően a biztonságos versenynap lebonyolítása érdekében, valamint az esetleges balesetek esetén a gyors segítségnyújtás lehetőségének megadását biztosító, egész napos orvosi ügyelet mentőautóval állt rendelkezésünkre a helyszínen.

A versenyen induló, valamint a bemutatókon szereplő lovaknak szigorú állategészségügyi, valamint származási ellenőrzésen kellett átesniük, melyet egy szakemberekből álló bizottság végzett. A bizottság tagjai között kötelezően a központilag kijelölt hatósági állatorvosnak, valamint az egész napos ügyeletet is biztosító általunk felkért állatorvosnak is részt kellett venniük.

A verseny zavartalan lebonyolítása érdekében a galopp szakágra szakosodott hivatásos bíró került felkérésre Hejüsz Attila személyében, aki a Kincsem Lovaspark hivatásos versenybírója.

A versenypálya fontos részét képezte a bírói tribün, melynek elhelyezésének és megépítésének elsődleges szempontja a pálya teljes beláthatóságának biztosítása, valamint időjárástól függetlenítése, így sátorral való lefedése szükséges volt.

A Festetics Vágta mint a Nemzeti Vágta Balaton térségi előfutama nagy érdeklődésre tett szert a nevező települések részéről. Így 14 település lovasa nyert indulási jogot a szigorú bizottsági szemlét követően. A verseny jó hírét bizonyítja, hogy már nem csak a szűkebb környékünkről érkeztek versenyzők, hanem távolabbi településekről is, így a végleges startlista szerint az alábbi települések indultak lovasaikkal a versenyen: Zalabaksa, Gyenesdiás, Ábrahámhegy, Tapolca, Alsópáhok, Vonyarcvashegy, Balatongyörök, Keszthely, Cserszegtomaj, Mohács, Csurgó, Kővágóörs, Tata, Tárkány.

A fő futamok mellett, gyermek futamra és amatőr huszár futamra is sor került. A kiegészítő futamok versenyzői értékes tárgyjutalmakban részesültek.

A folyamatosan zajló futamokat követően, melynek során eldőlt, hogy melyik négy település lovasa kerül az esti döntőbe, színes lovas és lovas kultúránkhoz kapcsolódó programok szórakoztatták a közönséget. A megnyitó ünnepségen is nagy sikert arató fogatok jóvoltából a nézők egy rövid bemutatón és előadáson keresztül betekintést kaptak a magyar fogatos kultúrába, Forgács Zoltán fogatai által. A bemutató programokat színesítette Balatonmagyaród csikósainak bemutatója, mely által a csikósok sajátos lovaglóstílusát ismerhettük meg.

A különböző bemutatók megfelelő zenei aláfestéséről, valamint a versenyek és bemutatók kommentálásának megfelelő hangosításáról egy profi technikusi csapat gondoskodott.

Ezt követően egy változatos bemutatóra került sor mely által a nézők megismerkedhettek a különböző lovas szakágakkal, a Gyenesdiási Lovassportegyesület lovasai által. Így láthattak egy nagyon szép karusszel bemutatót, egy díjlovas bemutatót, valamint egy izgalmas és pergő díjugrató bemutatót.

A délután üde színfoltja volt egy izgalmas gyermek ügyességi verseny, melynek feladatait Dr. Bartos Ádám állította össze és Krebs András, a Kincsem Lovas Park hivatásos kommentátorának közvetítése tett még izgalmasabbá, ugyan úgy, mint ahogy a futamok hangulatát is fokozni tudta szakszerű kommentálásával. A verseny helyezettei értékes tárgyjutalomban részesültek.

Ezt követően került sor Fellner Kata a Magyar Imre Lovas Sport Egyesület lovasának elegáns dámalovas bemutatójára.

Az Asbóth Huszár Egyesület lovasai a megnyitó ünnepségen és a futamok felvezető körének színesítésén kívül, egy huszár karusszel bemutatójával emelték a rendezvény fényét.

A programok körét bővítette egy a lovas vadászatokhoz kapcsolódó módszer: a solymászat, melynek varázslatos világába az Arany Sólyom Egyesület tagjai vezették be a nézőket.

Honfoglaló őseink kultúrájának és harcászati tudományába kaptunk betekintést a Csókakői Hunok izgalmas és sokszínű bemutatója által.

Hamza Viktória, aki már a határainkon túl is komoly hírnevet vívott ki magának és több nemzetközi szintű bemutatón szerepelt, a szabad idomítás világába varázsolta el a nézőket a lovai segítségével.

A bemutató programok záró akkordjaként egy országszerte ismert színművész - aki a lovak világában is otthonosan mozog - Sasvári Sándor zenés-lovas műsorát láthattuk, mely nagy sikert aratott a közönség körében.

A bemutató programokat követően került sor a döntő futamra, melyben eldőlt, hogy mely lovasok képviselhetik településeiket, Budapesten, a Hősök terén szeptember 19-20.-án megrendezésre kerülő Nemzeti Vágta futamain.

A rendezvény nagy érdeklődést és elismertséget vívott ki magának, bizonyítja ezt a nagy létszámú, távolról is érkező nevezők sora, mely köszönhető a jó minőségű pályának, a hozzáértő rendezésnek, melynek köszönhetően gördülékenyen zajlanak a versenyek, valamint a változatos programok, melyek közt voltak még egész napos programok is, úgy mint a kézműves bemutatók, játszóházak.

Ennek köszönhetően az idei évben kiemelkedő volt a rendezvény látogatottsága mind a két napra vonatkozóan. A vasárnapi nap folyamán folyamatosan növekedett a nézők száma, az esti döntőre közel 3 ezer ember volt kíváncsi.

Ez a rendezvény a lovakra és azok világára helyezte a hangsúlyt, ennek köszönhetően több mint 50 ló és lovas tette teljessé ezt a rendezvényt a lovak világának mind jobb megismerése érdekében.