Festetics Vágta

Festetics Vágta 2016

Régmúlt idők lovas fesztiválja a Festetics örökség jegyében - a művészetek és a lovas kultúra találkozója 2016. évben
A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg. 

 

www.nka.hu

Pályázati azonosító: 206107/12364 
Régi pályázati azonosító: 3707/12358

 

RÉGMÚLT IDŐK LOVAS FESZTIVÁLJA

A FESTETICS ÖRÖKSÉG JEGYÉBEN

A MŰVÉSZETEK ÉS A LOVAS KULTÚRA TALÁLKOZÓJA

2016. ÉVBEN

 

Szakmai beszámoló

 

Az idei évben 7. alkalommal csatlakozott rendezvényünk a Nemzeti Vágta rendezvénysorozatához. A Festetics Vágta augusztus 20-21-én került megrendezésre Keszthelyen a Festetics-kastély parkjában, valamint - a szigorított előírásoknak is megfelelő és így az országban a legjobbak közé tartozó - Festetics Pályán a gyenesdiási Faludi-síkon.

A hagyományokhoz híven, mivel a hetedik alkalommal nyertük el a jogot a rendezvény megtartására, az első nap a magyar lovas kultúra jegyében zajlott. Ennek a programnak méltóbb helyet nem is találhatnánk, mint a Festetics család rezidenciájának parkját, amely hosszú éveken keresztül a kiemelkedő lovas tevékenységének köszönhetően Európa számos uralkodója számára engedett betekintést a magyar lovas kultúra akkori magas színvonalába. Ez volt a szombati programok célja is, melynek témáját megerősítette, hogy nemzeti ünnepünkkel egy napon került megrendezésre.

Ezért is kívántuk az idelátogató vendégekkel megismertetni azokat a magyar vonatkozású értékeket, melyekre a mai napig büszkék lehetünk.

A megnyitó ünnepség szokványos protokoll részét a hagyományőrző Asbóth Sándor Huszárbandérium parádés bevonulása színesítette a Harangláb Népzenei Együttes élőzenés kíséretével.

Ezt követően a magyar népzene sokszínű világába kaptunk betekintést a zalaegerszegi Harangláb Együttes önálló koncertje által. A magyar népzenében használatos, a különböző tájegységekre jellemző sokféle hangszeres felálláson keresztül mutatta be a zenekar a magyar zenei folklór értékeit.

A népzenei koncert közben napjaink igényes zenei világára jellemző formában, gyerek versek megzenésítésén keresztül, a közönség legifjabb rétegét megcélozva adott koncertet a Brumi Bandi Band a parkban felállított színpadon. Az egész napos programok is a gyerekes családok kellemes és tartalmas szórakozását biztosították. Ilyen program a Varázshangok családi játszóháza, a népi játékok, az ingyenes hintózási és lovaglási lehetőség. Valamint a sokszínű népi iparművész és kézműves bemutatók kavalkádja is.

A Hintómúzeum előtti területen Nyers Csaba főzési bemutatóján a látogatók megismerkedhettek a honfoglalás korára jellemző étkekkel az Eleink Étkei elnevezésű program által. A bemutatón keresztül, meg lehetett ismerkedni az erre a korra jellemző ételek alapanyagaival, azok elkészítésének módjával, valamint meg is lehetett kóstolni az elkészült étkeket. A finom ebéd fogyasztása közben a Harangláb Együttes gondoskodott a jó hangulatról.

Ezt követően az Asbóth Sándor Huszárbandérium színes bemutatójában gyönyörködhetett a szépszámú közönség, mely egyébként az egész nap során jellemző volt. A produkciójuk által a szakszerű kommentáláson keresztül megismerkedhettek a huszárságra jellemző világgal. A huszárok lovaikkal egész nap színesítették a programnapot a kastély parkjában, alakzatban történő felvonulásukkal, valamint a gyerekek számára élményszámba menő lovagoltatásaikkal.

A Dámák a nyeregben című bemutató által a park fénykorára jellemző főúri élet szerves részét képező lovas életet kívántuk bemutatni. Így megismertettük a látogatókat a korabeli lovaglási stílusokkal és zenés lovas programok által az arisztokrata hölgyek és urak lovas tudományával.

A nap során egyedülálló programokkal is találkozhattak a látogatók. Ilyen volt a régészeti leletek alapján elkészített bronzkori harci kocsi hű másolatának bemutatója. A Helikon Kastélymúzeum hintórestaurátor csapata által megfelelő szakmai irányítás hátterével készítette el hazánkban elsőként ezt a jeles darabot.

A nagyközönség előtti bemutatásban segédkeztek a Vazul Lovas Baranta Hagyományőrző Egyesület tagjai, akik részletes történelmi áttekintés keretében mutatták be a ritka darabot. Ezt követően színes harcászati bemutató keretében felidézték a kor jellemző fegyvereivel a hadviselés módszereit, melyet egy izgalmas íjász párbajjal tettek teljessé.

A későbbi korok harcászati kultúrájába kaptuk betekintést az ezt követő program által. A Magyar Szabjavívó Iskola Zala Megyei Csoportjának bemutatója már az arisztokrácia vívó kultúrájába engedett betekintést a nézőknek. Így megismerkedhettek az iskolázott vívás szabályaival és annak módszereivel.

Az Országos Agarász Egyesület az egész nap folyamán színesítette jelenlétével a programkínálatot.

A fő bemutatójuk keretében a nézőknek izgalmas agárfuttatásban lehetett részük, miközben szakmai előadás keretében megismerkedhettek a magyar agár jellemző vonásaival, valamint az agarászat, mint ősi vadászati forma történetiségével.

A következő program - mint ahogy az az egész nap tematikájára jellemző volt - a magyarság értékeit kívánta bemutatni, aminek az egyik kiemelkedő alkotása a fogatos kultúra világában a Mátyás király korabeli  magyar kocsi bemutatása volt. Ennek keretében először volt megtekinthető Keszthelyen az első, és ennek a járműtípusnak a névadójává váló kocsi írásos és képi anyagra alapozott eredet hű reprodukciójának darabja, mely Kocs községben készült. A szakmai tájékoztatót e jeles darab bemutatásához a kocsi Kocsi Múzeum vezetője tartotta meg.

A magyar lófajtákat bemutató program keretében a vendégek megismerkedhettek a jelentős magyar lófajtákkal és azok jellemzőivel. A fajta jellegeket jól prezentáló egyedeken keresztül a nézők láthatták azt az értéket, amelyet ezek az őshonos magyar fajták képviselnek. Valamint a párhuzamot is megismerhették, hogy hogyan kötődtek és mekkora segítséget adtak ahhoz, hogy a magyar huszár világhírű legyen.

A programnap következő szakaszában már az Asbóth Sándor Huszárbandériumának imitált csatajelenetei által ismerkedhettek meg látogatóink gyakorlatban is a huszár és lovának összehangolt munkájával, melynek köszönhetően a történelem során annyi dicső csatát vívtak meg a hazáért.

Ezt követően ismételten az arisztokrácia lovas kultúrája került bemutatásra a különböző zenés lovas programszámokon keresztül, melyet egy nagyszabású közös karusszel bemutató zárt.

A következő nap a versenyzésről szólt. A jól előkészített pályára már reggel megérkeztek a versenyzők. A versenyen indítani kívánt lovak precíz és részletekbe menő vizsgálatát a szigorú nevezési szabályokat és a különböző szakmai szempontokat figyelembe vevő bizottság végezte, így tizenegyen állhattak starthoz ezen a napon.

A versenyzők az ország több pontjáról érkeztek, így starthoz állhatott Kapuvár, Tapolca, Vonyarcvashegy, Cserszegtomaj, Gyenesdiás, Keszthely, Tata, Veresegyház, Tárkány, Fót, Szakmár települések színeiben induló versenyzők.

A megnyitó ünnepséget követően elindultak az izgalmas futamok, melyek nagyon szoros küzdelmekben dőltek el. A futamok tempója bizonyította a pálya jó minőségét, mivel minden versenyző ki tudta hozni lovából a legtöbbet.

A nézők számára a futamokat még izgalmasabbá tette Krebs András, a Kincsem Lovaspark szakkommentátorának pergő versenyközvetítése.

A kis-huszár futam az utánpótlásnak biztosított lehetőséget és ezt meghálálva egy izgalmas versenyben lehetett részünk.

A futamokat követően érdekes és változatos színfolttal bővült programok szórakoztatták a nagyszámú közönséget.

Így egyedülálló fogatbemutatót láthatott a nagyérdemű közönség Forgács Zoltán és fogathajtó csapatának köszönhetően. Ugyanis azon felül, hogy egyes, kettes, és négyes fogatot láthattunk egyszerre a bemutató során, a Kocs község múzeumától kölcsönkapott Mátyás király korabeli első, igazi és névadó magyar kocsi eredet hű másolata is befogásra került. Így a szépszámú közönség olyan látványban részesült, ami csak keveseknek adatott meg idáig.

Rendezvényünket az a megtiszteltetés is érte, hogy itt tartotta meg Györffy-Villám András a magyar lovas kultúra és hagyományőrzés jeles személyisége, új könyvének - mely kimondottan a lovasok számára íródott - könyvbemutatóját.

Egy új színfolttal egészült ki az idei Vágta program, így a közönséget is bevontuk játékos ügyességi versenybe, mely a jó hangulatot még jobban megalapozta.

Az Országos Agarász Egyesület bemutatója osztatlan sikert aratott a közönség körében, de a média körében is kivívta az elismerést magának, mivel az MTV1 élőben közvetítette az agárfuttatás eseményeit.

Az Aranysólyom Solymász Egyesület bemutatója a régi korok egy értékes vadászati módjába kalauzolta el a nézőközönséget. Lóki György szakkommentátornak köszönhetően minden részlettel megismerkedhettek az érdeklődők.

Ezt követően került sor Pintér Tibor és a Magyar Lovas Színház színes műsorára, melyet a közönség már nagyon kíváncsian várt és a reményeknek megfelelően osztatlan sikert aratott.

Ezt a programot követően egy más jellegű, de színvonalában hasonló elvárásoknak megfelelő produkciót láthatott a közönség, Hamza Viktória szabad idomítási programja által, melyen keresztül megláthattuk, hogy milyen szoros kapcsolat tud kialakulni ember és ló között.

A Csókakői Hunok bemutatója egy időutazásba vitte el nagyszámú közönséget. Így megismerkedhettek, honfoglaló őseink harcászati módjaiba a magas szintű interpretáláson keresztül.

A Gyenesdiási Lovas Sport Egyesület által betekintést nyerhettünk abba a folyamatba, hogy hogyan válik valaki lovassá, milyen lépéseken kell végig menni, míg valakiből igazi lovas válik.

A Kocs községgel kialakított szoros kapcsolatnak köszönhetően és a Nemzeti Vágta szervező bizottságának jóvoltából, a kiemelt helyszíneken az előfutamokat színesítendő kocsitoló versenyek rendezésére adott lehetőséget. A versenyszám főszerepét biztosító kocsikat, Kocs község bocsájtotta a rendelkezésünkre.

Ezt a versenyszámot is élőben közvetítette az MTV1.

A programsorozat zárásaként, a Magyar Imre Lovas Egyesület szakági bemutatója által megismerkedhetett a közönség a különböző lovas szakágak értékeivel és annak szépségeivel, a színes és magas szintű bemutatóik által.

A nap fénypontjaként került sor a döntő futamra, mely nagy érdeklődést vívott ki magának, melyet a felfokozott szurkolói hangulat is bizonyított.

Az ezt követő díjkiosztó ünnepség zárta a kétnapos rendezvényt, mely mind a versenyen résztvevők, mind a közönség részéről, valamint a Nemzeti Vágta szervezői részéről az elégedettséget és az elismertséget vívta ki magának.

 

 

Programok

2016. augusztus 20. szombat

Keszthely, Helikon Kastélymúzeum

Programok a lovaskultúra jegyében színes bemutatók, előadások, gyerekprogramok. Eleink étkei Nyers Csaba főzési bemutatója vásári forgataggal.

 

2016. augusztus 21. vasárnap

Gyenesdiás, Faludi-sík, a megújult Festetics pályán

 

A fő futamokon kívül, több kategóriában,

- izgalmas lovas ügyességi versenyek,

- színes lovasprogramok, gyermekanimáció,

- Parasztolimpia, Kocsitoló verseny,

- Pintér Tibor és a Nemzeti Lovas Színház műsora,

- Egy igazi egész napos lovas családi nap!